top of page

Ma sem döntenék másképpen! – Egy vállalkozó nő a piacon, aki elárulja sikerei titkát

Egy nőnek vállalkozóként sokkal nagyobb az esélye az önmegvalósításra és a szakmai kiteljesedésre, mint ha alkalmazottként törekszik ugyanerre – osztotta meg velünk tapasztalatait Csatos Erika vezető pénzügyi tervező, az Álomjövő Tanácsadó Iroda alapítója. A tapasztalt vállalkozó beszélt a kezdetekről, az ellendrukkerekkel való megküzdésről és hasznos tippeket adott arra is, hogy szerinte milyen lépések és gondolkodásmód tehet egy nőt sikeres vállalkozóvá.


Több mint két évtizede már, hogy felhagyott az alkalmazotti léttel és vállalkozóvá vált. Ma is meglépné ugyanezt?

A vállalkozásunkat több mint 25 éve, 1994-ben indítottuk el és teljes szívemből mondom, ma is ugyanúgy döntenék, ahogyan akkor. Számomra nagyon sokat jelent az a szabadság, amit a vállalkozói lét biztosít. Most, hogy telefonon beszélgetünk, mi épp itt vagyunk Andalúziában, miközben munkatársainknak köszönhetően az irodánk működik, kiszolgáljuk az ügyfeleinket, bevételeket generálunk. Mindezt alkalmazottként nem tehetnénk meg, hiszen – főleg pedagógusként – csak nyáron van lehetőség elmenni nagyobb szabadságra.


Mi volt az a pont, ami katalizálta arra, hogy otthagyja a tanári pályát?

Rá kellett jönnöm arra, hogy a pedagógusi életpálya és én nem „passzolunk egymáshoz”. Számomra nyelvtanárként nagyon nehezen voltak tarthatók az oktatási rendszerrel járó kötöttségek, ugyanis már akkoriban is azon voltam, hogy modernebb formában és stílusban tanítsak. De mindez az akkori oktatási keretek között nem volt igazán megvalósítható. Úgy éreztem, hogy a munkámba így nem tudom belevonni azt a magas szintű minőséget, amit jónak tartok és amit elvárok magamtól is.

A kezdetek kezdetén milyen nehézségekkel találkozott, illetve azokat hogyan oldotta meg?

Amikor meghoztuk azt a döntést, hogy az alkalmazotti státuszból kilépünk a bizonytalanba három kicsi gyerekkel – akkoriban a férjem mérnökként dolgozott, én pedig ugye tanárként végeztem a munkámat –, a környezetünk elhamarkodottnak és felelőtlennek nevezte a váltásunkat. Gyakorlatilag függetlenítenünk kellett magunkat a baráti társaságunk és a család véleményeitől is, mert mindez komoly hátráltató tényező volt az életünkben. Nyilván ezzel a jelenséggel napjainkban is szembe kell néznie és meg kell küzdenie annak, aki belekezd valamilyen vállalkozásba. És persze számolnunk kellett azzal a bizonytalansággal is, amit az okozott, hogy a vállalkozói lét első percétől a saját teljesítményünktől függött a bevételünk. Minden hónapban elő kellett teremteni azt a bevételt, amivel nem csak a vállalkozásunkat tudjuk fenntartani és működtetni, hanem a családunknak is meg tudjuk teremteni az anyagi biztonságot. Mindez aggodalommal töltött el bennünket. Fontos tudni – és ez igaz lehet napjaink vállalkozóira is – hogy a vállalkozás vezetése nem egyenlő azzal, hogy valaki jó mérnök, nyelvtanár, kőműves, vagy varrónő. A vállalkozás egy külön szakma, a biztonságos működéshez, a cégépítéshez pedig el kell sajátítani a vállalkozói ismereteket.


Mi az, amit ma másképpen csinálna?

Az biztos, hogy már az indulás legelső percében szakértőkhöz fordulnék, beleásnám magam a vállalkozói- és a szervezetfejlesztési ismeretekbe, mert ez a tudás alapfeltétel a biztonságos működés és a tartós sikeresség szempontjából. Ám amit legalább ennyire fontosnak tartok, az egy sokkal tudatosabb pénzkezelés, amivel elkerülhető lett volna az a tipikus kezdő vállalkozói csapda, hogy nem választjuk szét a családi- és a vállalkozói „pénztárcánkat”.


Tehát ha valaki vállalkozás indítana, karriert váltana, ne féljen olyanoktól segítséget kérni, akik az adott területen profik?

Ez abszolút így van. Az egyik legfontosabb dolog az induláskor, hogy a vállalkozó megkeresse a megfelelő szakértőket és vegye igénybe azok szolgáltatásait. Ilyen lényeges lépés az is, hogy az ember nem csak érzelmi, hanem az anyagiak oldaláról is ránézzen a vállalkozása tárgyára.


Hogy a biznisz ne váljon pénznyelővé?

Szakértővel, könyvelővel kell végig menni azon, hogy vajon működik-e a matek? Kijönnek-e a kívánt számok? Kitermelhető­ az elegendő nyereség, vagy csak a vágyak és érzelmek viszik előre a projektet? Tudunk-e valós bevételt generálni abból, amit csinálni szeretnénk? Egy nagyon alapos piackutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy miután a vállalkozás kifizette a működési költségeket, a közterheket, marad-e akkora összeg a számlán, ami alapján azt mondhatjuk, hogy ebbe a vállalkozásba megéri időt, energiát és pénzt beletenni. Nagy valószínűséggel a marketing tevékenységhez is szakember segítségére lesz szükség, mert napjainkban egy vállalkozónak nem elég jelen lenni a piacon, hanem jelen kell lenni az online térben is. Nem elég jónak lenni: azt meg kell mutatni a világnak is.


Az ellendrukkerektől való függetlenedés mellett talán szükség van emberi- és szakmai önbizalomra is…

Szerintem az ma már alapfeltétel, hogy szakmailag kiválónak kell lenni, ami alapján bátran és magabiztosan gyárt valaki terméket vagy kínál szolgáltatást. A jól megalapozott szakmai tudást pedig főleg ebben a folyamatosan változó világban, folyamatosan fejleszteni kell. Ez adja meg a szakmai magabiztosságot és önbizalmat. Emellett fontos, hogy legyen egy víziónk és hosszútávú stratégiánk. Jó, ha látjuk, hol tart a vállalkozásunk 2-5-10 év múlva. Persze időközben alkalmazkodnunk kell a világ változásaihoz, de az irányt tartani kell. Kutatások mutatják, hogy minél hosszabb távon tud valaki a vállalkozásával kapcsolatban gondolkodni, annál sikeresebb lesz.


Női vállalkozóként valóban olyan nagy ellenszél a piacon, mint amiről annyit hallunk? Vagy éppen ellenkezőleg: a nők olyan érzésvilágot, gondolkodásmódot, logikát képviselnek, ami nagyon is alapja lehet a sikernek.

Ha most a női-férfi vonalra gondolunk, szerintem vállalkozóként könnyebb nőként megvalósítani önmagunkat, mivel egy vállalkozást döntően maga a termék, a szolgáltatás határoz meg és nem az, hogy férfi vagy női tulajdonosról van szó. Azonban teljesen más a helyzet az alkalmazotti világban, gondoljunk csak egy multinacionális vállalatra, ahol a női munkavállalók sokkal inkább akadályoztatva vannak. Felháborítónak tartom például a nemek közötti fizetéseltéréseket. Emellett ma is létezik az üvegplafon jelenség, amikor is a nők nehezebben jutnak előre a vállalati ranglétrán, főleg a középvezetői pozícióktól a felsővezetői pozíciók irányába. És akkor még nem beszéltünk a mindkét réteget érintő „második műszakról”, hiszen a család, a háztartás bizony jellemzően még ma is női feladat.



Tehát vállalkozóként nagyobb a lehetőség a kiteljesedésre?

Nagyobb a szabadságfok, hiszen mi határozzuk meg, mikor és mennyit dolgozunk, kivel szeretnénk együttműködni, milyen célokat tűzünk ki a vállalkozásunk számára, azaz mekkorára szeretnénk nőni. Én a pénzügyi területen sosem éreztem azt, hogy nőként bármilyen hátrányt szenvednénk, sőt: a magasabb érzelmi intelligencia és empátia a face to face tárgyalások során nagyon sokat tud segíteni az értékesítésben. Jobban rá tudunk hangolódni a tárgyalópartnereinkre, megoldandó problémáira és szükségleteire és így talán könnyebb a személyre szabottabb megoldásokat nyújtani. Néhány éve egy amerikai konferencián hallottam arról, hogy mennyire megváltozott a nők gazdaságban betöltött szerepe. Ugyan egyre nagyobb vagyon felett rendelkeznek, de emellett egyre nagyobb kihívásokkal kell megküzdeniük. Speciális pénzügyi tervekre van szükségük. Ekkor döntöttem el, hogy ezután itthon én is a női vállalkozókat, közép-, és felsővezetőket fogom támogatni abban, hogy meg tudják valósítani az álmaikat. Így is lett, ma már elmondhatom, hogy az új ügyfeleim közel hetven százaléka nő.


A női ügyfeleinél kibontakozik valamilyen jellegzetes mintázat a nehézségeiket, elakadásaikat tekintve?

Azt látom, hogy a nők egyfajta multitasking életet élnek, túlságosan is sok területen akarnak egyidőben bizonyítani és megfelelni. Bizonyítani nőként, anyaként, feleségként, az idősebb szülők támogatójaként, alkalmazottként vagy vállalkozóként egyaránt. Összességében pedig mindez az énidejük rovására megy, így gyakran elhanyagolják a saját pénzügyi jövőjüket is. Én arra ösztönzöm az ügyfeleimet, hogy hosszú távon gondolkozzanak a pénzügyeikről, és egy jól felépített stratégia mentén kezeljék azt. Ennek köszönhetően tudják megvédeni magukat és szeretteiket a jövőben rájuk leselkedő pénzügyi veszélyektől.


Mik azok a tényezők, amikre egy karrierváltáson gondolkodó nőnek figyelnie kell? Amire érdemes felkészülnie, hol kell fejlesztenie magát?

Az önfejlesztés valóban fontos. Én az időmenedzsment fejlesztésével kezdeném. Egy jó időgazdálkodás nagyon sokat segít abban, hogy mind a vállalkozói, mind a magánéleti céljainkat meg tudjuk valósítani. Fontos tudni azt is, hogy nem csupán a vállalkozásban, de a vállalkozáson is dolgozni kell. Be kell vezetni a mindennapokat és a munkafolyamatokat támogató eszközöket, eljárásokat, ebben a digitalizáció, a technológia nagyon sokat tud segíteni. A kiégés elkerülésének egyebek mellett az egyik legjobb eszköze a delegálás megtanulása és alkalmazása. Egy jól működő vállalkozás sikere azon is múlik, hogy mindenki a számára leginkább testhez álló feladatokat végezze el, mert az ember így tud a leghatékonyabban dolgozni. Egy értékesítő kolléga semmiképpen se töltse az idejét adminisztrációval… Az idők folyamán sikerült egy olyan céget fölépítenünk, ahol mindenki pontosan tudja, hogy mi a feladata. Én például a munkaidőm legnagyobb részét az ügyfeleimmel töltöm.

A siker nem jön hétfőről keddre, az odáig vezető út a legritkább esetben nyílegyenes… a kudarctűrés része a vállalkozói attitűdnek?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az ember megtanulja a helyén kezelni a kudarcokat. Magyarországon sajnos már az iskolában elvétjük a lépést, mert csak az ötös számít jó jegynek. Ennek köszönhetően azt tanuljuk meg, hogy a kudarcoktól rettegni kell, mert az maga a megsemmisülés. Pedig szerintem a kudarc csak egyfajta útjelző tábla, ami visszajelez arról, hogy nem megfelelő irányba tartunk és szükséges a változtatás. Hozzátartozik az élethez, hogy nem lesz minden tárgyalás sikeres, érik kudarcok is az embert, ám azokból is nagyon sokat lehet tanulni. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor sok-sok összeomlástól tudjuk megkímélni magunkat.


bottom of page